Welke autoverzekering is de beste verzekering voor jouw auto?

2 min gelezen

Op 1 januari 2022 waren er in Nederland 8,9 miljoen personenauto’s. Van al die personenauto’s staat 88,5 procent op naam van een particulier. Al die auto’s moeten minimaal WA verzekerd zijn. Dat betekent dat er heel veel verzekeringsaanbieders zijn. Om de beste autoverzekering voor jouw auto te vinden is het dus raadzaam om autoverzekeraars met elkaar te vergelijken. Je vergelijkt namelijk niet de autoverzekering, maar wel alle opties die daarbij horen. De verzekeraars bepalen de premie die je gaat betalen voor een autoverzekering. Die premie wordt door alle autoverzekeraars anders berekend. Dat maakt dat er nogal wat verschil is in de kosten van die premie en wat daarvoor wordt geboden. 

Bepaal allereerst welke soort autoverzekering je wilt

Wil je een autoverzekering afsluiten dan is het handig als je vooraf hebt bepaald hoe je jouw auto wilt verzekeren. Zoals gezegd moet een auto minimaal WA verzekerd zijn. Met een WA verzekering wordt alle schade die je met jouw auto toebrengt aan anderen vergoed. Ook de schade aan anderen, die wordt veroorzaakt door een aanhanger die achter jouw auto hangt, wordt vergoed met een WA verzekering. Daarnaast zijn er nog twee opties te weten; de WA + beperkt casco en de Allrisk verzekering. Bij de WA + beperkt casco wordt de schade vergoed zoals bij de WA verzekering plus de schade van diefstal, inbraak en ruitschade. Bij de Allrisk verzekering wordt alle schade vergoed zoals bij de WA + beperkt Casco en de schade aan jouw auto ook als je die zelf hebt veroorzaakt plus de schade door vandalisme. 

Waarom verzekeraars met elkaar vergelijken?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen bepaalt elke verzekeraar zelf hoe ze de premie berekenen. De premie is ook afhankelijk van:

·         Je leeftijd,

·         De schadevrije jaren,

·         Het aantal kilometers dat je per jaar rijdt

·         Je woonplaats

·         De cataloguswaarde of aanschafwaarde van jouw auto

Als je verzekeraars met elkaar gaat vergelijken let dan op of je dezelfde dingen met elkaar vergelijkt. Zo heeft de ene verzekering bijvoorbeeld standaard een eigen risico van € 250,- bij elke schade, terwijl een andere verzekeraar geen standaard eigen risico berekend. Een verzekeraar kan bij schade de nieuwwaarde of de aanschafwaarde van de auto vergoeden. Ook vervangend vervoer is vaak verschillend geregeld. Datzelfde geldt voor de poliskosten. Betaal je poliskosten per maand of eenmalig. Als je de poliskosten per maand moet gaan betalen is het misschien slim om per kwartaal, halfjaar of jaar te betalen. Zo bespaar je nog meer op je autoverzekering.