Een laadpaal thuis kan ook een wallbox zijn 

3 min gelezen

De behoefte van laadpalen is toegenomen met het gebruik van meer hybride en elektrische auto’s. Zo ook zijn de laadpaal thuis opkomend en dan met name de wallbox. Je kunt namelijk je auto op een openbare locatie opladen, maar thuis is ook een optie en als bijvoorbeeld een garage hebt dan is de wallbox een perfecte uitkomst en vaak ook nog een goedkope optie. 

Welke wallbox moet je als laadpaal thuis kiezen? 

Welke wallbox als laadpaal thuis je kiest hangt van een aantal zaken af. Sowieso zijn deze boxen gemiddeld genomen goedkoper dan de welbekende oplaadpalen. Dit komt omdat er geen graafwerkzaamheden plaats hoeven te vinden en de kabels over de muur kunnen lopen richting de meterkast. De installatiekosten zijn daarom vaak lager en als je een beetje handig bent kun je de wallbox ook zelf installeren. 

Als je voor een wallbox kiest moet je kiezen voor een model dat voldoende laadcapaciteit heeft, zodat je niet ’s ochtends met een halve lege batterij zit. Kies daarom voor een ‘overload’ waarbij je meer capaciteit uit je box kan halen dan dat je auto nodig heeft. Een ander punt dat hiermee vast hangt is je meterkast en de groepen die erin zitten. Laat je bij jouw netbeheerder informeren of je de juiste aansluiting hebt om een dergelijk oplaadpunt thuis te installeren of dat er een aanpassing gedaan moet worden in de meterkast. 

Als je er zelf niet uit komt kun je altijd bij een specialist advies vragen over welk type laadpaal de beste keuze is en wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie. 

Wat zijn de voordelen van een wallbox thuis?

De belangrijkste reden dat mensen een wallbox als laadpaal thuis aanschaffen is een combinatie van gemak en de kostenbesparing. De investering begint bij zo’n 500 euro maar je bent maar de helft aan energiekosten kwijt in verhouding met het opladen op een openbaar punt. Dat betekent dat er een opslagpunt is waarbij je goedkoper uit bent thuis dan op openbare locaties. 

Als je zonnepanelen gebruikt kun je nog sneller voordeel halen uit je laadpaal. Want de energie die opgewekt wordt door de zonne-energie kan ervoor zorgen dat jouw auto een volle batterij krijgt. Hierdoor heb je dus eigenlijk geen elektriciteitskosten die je aan jouw energieleverancier kwijt bent, want je hebt die stroom zelf opgewekt. Afhankelijk van de opbrengsten van je zonnepanelen en de laadtijd, kun je dus in theorie alleen de investeringskosten kwijt zijn en voor de rest kost het je niets meer of minder. Dan heb je misschien binnen één jaar al je investeringskosten eruit en kun je zorgeloos met je elektrische auto rondrijden. 

Een ander voordeel van een laadpaal thuis is dat je nooit op zoek hoeft naar een plek om ergens op te laden, in de rij staat te wachten totdat er een plekje leeg is of je het benauwd krijgt omdat je vergeten was dat het oplaadpunt toch verder weg is dan je dacht. Je kan elke dag jouw autorit beginnen met een volle batterij, zonder zorgen. Als je thuis een oplaadpunt wilt hebben kun je zelf de laadpaal installeren of dit laten doen door een expert.