Stage in de journalistiek volgen

3 min gelezen

De vakantieperiode breekt weer aan. Heerlijk natuurlijk, maar vergeet niet om je stageplaats te regelen voor het komende jaar. Als jij een opleiding in de journalistiek doet, zal je, zoals bij heel veel opleidingen het geval is, stage moet gaan lopen. Voor studenten die journalistiek volgen, zijn meestal twee stageperiodes van toepassing, te weten in het derde en vierde jaar. Vind je het vinden van een stageplaats maar lastig? No Worries! Het valt reuze mee.

Het belang van een stage

De stap van het studentenleven naar een carrière in de journalistiek is groot. In de dagelijkse praktijk gaat alles net iets anders dan tijdens je opleiding. Om dit gat te verkleinen, zijn de stageperiodes van groot belang.

Tijdens je stage in de journalistiek zal je vooral heel veel inhoudelijke vakkennis op gaan doen. Dat is natuurlijk erg belangrijk. Maar wat nóg belangrijker is, is de ontwikkeling van zaken als een professionele werkhouding, het samenwerken met collega’s et cetera. Allemaal zaken die je niet direct tijdens je opleiding meekrijgt. 

Zoals gezegd, hebben studenten die een journalistieke opleiding volgen, meestal twee stageperiodes. De eerste stageperiode zal over het algemeen genomen in het derde studiejaar plaatsvinden. In het vierde jaar volgt dan de tweede periode. 

Het zijn periodes waarin steeds meer zelfstandigheid wordt gevraagd. Natuurlijk had in je in de eerste twee studiejaren al opdrachten waarmee je in contact kwam met bedrijven of instellingen. Gedurende de stageperiodes in het derde en vierde jaar alsmede het afstuderen, wordt hier een logisch vervolg aan gegeven. 

Werd je in de eerste twee jaar nog volop geholpen, zal dit in het derde en vierde jaar veel minder zijn. Er wordt dus veel meer van jou verwacht. Belangrijke onderdelen hierbij zijn het ontwikkelen van jouw leerdoelen en bijbehorende competenties. Zelfreflectie is dan ook erg belangrijk tijdens je stageperiode. Natuurlijk is er wel de administratieve ondersteuning vanuit de opleiding en zal de stagedocent je begeleiden gedurende de stageperiode. Bovendien zal hij of zij ook je eindcijfer bepalen. 

Een goede stageplek is dus van groot belang. Bereid je hier dan ook goed op voor. Je moet namelijk een heel groot deel zelf regelen. Heb je eenmaal een goede plek gevonden, zal je zien dat je een heel leuke en bovenal zeer leerzame periode zult hebben. 

Interessante stage in de journalistiek

Van studenten hoor je vaak dat het niet altijd even gemakkelijk is om een goede stageplaats te vinden. Bij jij op zoek naar een stage in de journalistiek? Dan hoef je niet meer verder te zoeken. Kijk op varamedia.be voor leuke en interessante stageopdrachten. 

Hierbij zal je voornamelijk worden ingezet om content te creëren voor klanten uit veel verschillende sectoren. Dit doe je op basis van onderzoeken, reportages en interviews. Een heel goede leerschool dus, waarbij je niet alleen leert wat een goede journalist is, maar waarbij je ook allerlei andere skills zult ontwikkelen. Bovendien werk je in een super moderne werkomgeving. Dus wacht niet langer en kijk welke stage in de journalistiek er voor jou beschikbaar is.