Klaar? Ondernemen maar: Franchisenemer worden
1 min gelezenHeb je als ondernemer al eens gedacht aan franchisenemer worden? Je leidt je eigen zaak, maar onder een al bestaande handelsnaam. Je zal tegen betaling aan een grote organisatie zelfstandig te werk kunnen gaan, uiteraard in de stijl van de franchisegever. Bij een overname komt er natuurlijk meer kijken dan alleen het tekenen van een contract. Waar dien je rekening mee te houden?
Waarom franchisenemer worden
Ondernemers die een eigen bedrijf hebben of willen opstarten in een tak met veel concurrentie, kunnen baat hebben bij werken onder een gevestigde handelsnaam. Deze heeft namelijk vaak al een dusdanige naamsbekendheid met gegarandeerde omzet. Je zal vanuit de franchisegever ondersteuning krijgen om jouw bedrijfsdeel optimaal te kunnen runnen. Als franchisenemer heb je de vrijheid om jouw bedrijfsvisie te verwezenlijken zolang dit niet in strijd is met de doelen en afspraken van het moederconcern.
Kapitaal en welwillendheid
Franchisenemer worden betekent dat er kapitaal nodig is. Je doet namelijk een investering. Een deel van deze investering zul je kunnen lenen bij je bank, door middel van crowdfunding, enzovoorts. Houdt er wel rekening mee dat dit niet alle kosten zal dekken en dat je zelf over het andere deel dient te beschikken. Om te beginnen zal je een inkoopvergoeding ofwel entreefee moeten betalen. Je betaalt deze vergoeding als het ware voor de reputatie van het bedrijf, de goodwill. Daarnaast dien je rekening te houden met een periodieke vergoeding aan de organisatie, de franchisefee genaamd.