Hoe kan ik een merknaam vastleggen?

2 min gelezen

Een merknaam vastleggen is een belangrijke stap voor elk bedrijf. Een merknaam is immers de identiteit van het bedrijf en kan zorgen voor herkenning, vertrouwen en loyaliteit bij de klanten. Het is daarom van groot belang dat de merknaam goed beschermd wordt om te voorkomen dat anderen er gebruik van maken of een soortgelijke naam gebruiken die tot verwarring kan leiden. In deze tekst zullen we een 360-graden beeld schetsen van hoe je een merknaam kunt vastleggen, inclusief de verschillende opties en stappen die je kunt nemen.

Merkregistratie 

Er zijn verschillende manieren om een merknaam vast te leggen. De meest gebruikelijke manier is door middel van een merkregistratie bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE). Dit houdt in dat je de merknaam laat registreren als merk en daarmee exclusieve rechten verkrijgt op het gebruik ervan binnen de Benelux.

Handelsnaam 

Een andere optie is om de merknaam als handelsnaam te registreren bij de Kamer van Koophandel. Dit is vooral relevant wanneer de naam voornamelijk gebruikt wordt als de naam van het bedrijf zelf.

Merkonderzoek 

Het is verstandig om voorafgaand aan de registratie een merkonderzoek uit te voeren om te voorkomen dat er al vergelijkbare merknamen geregistreerd staan. Dit onderzoek kan bijvoorbeeld worden uitgevoerd door een merkenbureau of advocaat.

Bescherming 

Na het vastleggen van de merknaam is het belangrijk om deze actief te bewaken en op te treden tegen inbreukmakers. Dit kan door middel van het sturen van een waarschuwingsbrief of het starten van een gerechtelijke procedure. Verder is het van belang om de merkregistratie periodiek te vernieuwen om de exclusieve rechten op de merknaam te behouden.

Kortom, het vastleggen van een merknaam is een belangrijke stap voor elk bedrijf. Door het uitvoeren van een merkonderzoek en het laten registreren van de merknaam als merk of handelsnaam kun je ervoor zorgen dat de identiteit van het bedrijf goed beschermd is. Het actief bewaken van de merknaam en het vernieuwen van de merkregistratie zijn vervolgens belangrijke stappen om deze bescherming te behouden.

Bron: https://deponeerjemerk.nl/