Hij zit toch rechts?

2 min gelezen

Zit hij links? Of toch rechts? Het is voor veel mensen toch nog wel eens lastig om te vinden: het gaspedaal. Anders dan de koppeling, zit een gaspedaal altijd in een auto en altijd op dezelfde plek. De koppeling ontbreekt bij de pedalen als er gesproken wordt over een automatisch geschakelde auto. Hierdoor kan het soms lastig zijn om te zeggen waar het gaspedaal zit bij een automatische auto. Hij zal altijd rechts blijven zitten, maar bij sommige auto’s is hij dus onderdeel van drie pedalen en bij andere is hij onderdeel van twee.

Hoe het werkt

Een gaspedaal is het pedaal in de auto waarmee de toevoer van brandstof naar de motor geregeld wordt. Het is het pedaal wat in motorvoertuigen gebruikt wordt om het vermogen van de motor te regelen, dit door de toevoer van de brandstof te verhogen of te beperken. Dit zorgt voor een verhoging of verlaging van de snelheid van het voertuig. Het gaspedaal is daarom een cruciaal onderdeel van een auto en zal daarom ook altijd aanwezig zijn.

Toch links

Als er geen voldoende kracht meer is in het rechterbeen, kan er een extra gaspedaal ingebouwd worden in de auto. Dit pedaal wordt van links van het rempedaal geplaatst en zal er voor zorgen dat er met het linkerbeen gas gegeven kan worden. Hierdoor wordt het mogelijk om weer zelfstandig auto te rijden. Het nieuwe gaspedaal (links) zal in verbinding komen te staan met het originele pedaal. Als het linker gaspedaal wordt ingetrapt, beweegt het originele rechter gaspedaal mee. Het originele pedaal wordt dan zo gemaakt dat het opklapbaar is zodat de auto nog wel bestuurbaar is door bestuurders zonder lichamelijke beperkingen. Het inbouwen van een linker pedaal is nog wel alleen mogelijk bij een auto met automatische transmissie. Bij een handgeschakelde auto is er namelijk geen ruimte voor een extra pedaal vanwege het koppelingspedaal.