Werk zat, maar ook de juiste baan voor jou?

3 min gelezen

De arbeidsmarkt is overbelast. Overal is er een schreeuwend tekort aan goed personeel. Je kunt nog nauwelijks een sector noemen die wel genoeg goede mensen kan vinden. In sectoren als techniek, horeca, onderwijs en zorg lopen de tekorten razendsnel op. Mensen worden gelokt met allerlei aantrekkelijke extraatjes die verder niets met het werk zelf te maken hebben. Ze vallen ook ver buiten de arbeidsvoorwaarden die bij die vacature passen. Het varieert van een scooter, reizen, een tiny house of gratis abonnementen op bijvoorbeeld een sportschool. Alles om de vraag die bedrijven hebben om hun gevulde orderportefeuilles te kunnen wegwerken. Naast het tekort aan veel materialen is het een dreigende hapering van onze economie. Met een geschikte Loopbaancoach die mensen naar een nieuwe baan begeleidt liggen er op de arbeidsmarkt nu volop kansen om van baan, of zelfs sector, te wisselen. 

Vergrijzing in heel Europa

De tekorten zijn grotendeels te wijten aan onze bevolkingsopbouw. Voor sectoren als de horeca, die enorm werd getroffen door de corona maatregelen en de lockdowns in de afgelopen twee jaar, zijn de tekorten groot. En de vraag is nog maar of mensen die daar noodgedwongen hun baan achterlieten weer zullen terugkeren. Elders bevalt het nieuwe werk misschien ook goed. Of zijn de werktijden en lonen beter. Maar het grote probleem van de krapte op de arbeidsmarkt.zit hem in de vergrijzing. In heel Europa stijgt het aantal ouderen in percentages van de totale bevolking. Er gaan simpelweg meer mensen met pensioen dan dat er mensen toetreden tot de arbeidsmarkt. Nieuwe mensen zijn er gewoon niet genoeg. En bovendien hebben een steeds groter aantal mensen, lees senioren, meer zorg nodig. Terwijl er minder mensen in de zorg willen werken. Een groot punt van aandacht in de nabije toekomst, die in veel sectoren al begonnen is. Om goed te acteren zijn we al voor een groot deel te laat. Nu nog adequaat bijsturen zal een hoofdpijndossier zijn voor politici en bedrijven.

Blijf ook in tijden van overvloed kritisch op een job

Het zal bij mensen die uitgekeken zijn op hun baan nu wel eens kriebelen om een andere baan te gaan zoeken. De zoektocht, die altijd gepaard gaat met onzekerheid over inkomen, hoeft tegenwoordig niet lang te duren. Maar neem niet te snel en zonder goede ruggespraak en goede voorbereiding een belangrijke beslissing om van werk te veranderen. Het gaat tenslotte wel over een belangrijk onderdeel van je leven en levensgeluk. Passend werk is niet alleen een baan in de buurt met een goed salaris en dito arbeidsvoorwaarden. Stel je de vraag waarom de vorige baan niet meer aan je eisen voldoet of niet meer past bij je levensfase of privé omstandigheden. In dat proces zul je ontdekken dat er wat open vragen zijn over werk maar ook over je persoonlijke behoeften en kwaliteiten. Velen kunnen daar wel wat hulp bij gebruiken. Een loopbaancoach kan een uitweg bieden. wanneer je opzoek bent naar Loopbaancoaching in den haag krijg je hulp op veel vlakken die werkgerelateerd zijn. 

Omscholen, bijscholen of meer uren werken?

Eenvoudige oplossingen zijn er voor zo’n complex probleem nooit. Maar er moet wel wat gebeuren om alles te kunnen blijven doen zoals we gewend waren. Of moeten we ook hierin onze mindset bijstellen? Mensen beter laten matchen met de vraag op de arbeidsmarkt kan helpen. De vele werkzoekenden die er ondanks alles toch nog zijn, moeten worden geholpen om passend werk te vinden. Bedrijven hebben ze hard nodig en kunnen het zich niet veroorloven om achterover te leunen. Mensen bijscholen. omscholen of een groter urencontract aan te bieden kan wat verlichting geven om de juiste mensen op de juiste plek te krijgen.