Welke soorten dozen zijn er voor mijn bestellingen?

3 min gelezen

Dozen zijn er in alle soorten, kwaliteiten en maten en kunnen voor allerlei toepassingen gebruikt worden. De ene doos is de andere niet.  En niet alle modellen zijn geschikt voor de producten die je verstuurt. Wil jij zeker weten dat je de juiste exemplaren gebruikt om de producten van je bedrijf veilig bij je klanten te krijgen, maar weet je niet zo goed welke dozen je moet kiezen? In dit artikel geven je uitleg over de functionaliteit van de meest voorkomende boxen die je kunt gebruiken voor het versturen van pakketten. Bij elke variant zijn er verschillen per producent. Kijk daar ook altijd naar voor je ze in veelvoud bestelt. Het is handig om te onderzoeken hoe groot je bestellingen zijn en aan welke kwaliteitseisen de doos moet voldoen om ze zonder kleerscheuren te kunnen versturen. Het is aan te raden om verschillende maten op voorraad te hebben die passen bij de meest voorkomende bestellingen van je klanten.

Boekverpakkingen

Verstuur je vaak boeken, dan weet je dat je daarvoor een extra stevige verpakking nodig hebt. Zeker als je meerdere boeken tegelijk wilt versturen. De dozen zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Een verpakking voor een enkel boek past gewoon door de brievenbus. Wil je meerdere boeken versturen dan worden ze te dik voor de brievenbus. Ze worden gemaakt van golfkarton en hebben meestal bescherming bij de hoeken en langs de randen om ze steviger te maken.

Autolockdozen

Een autolockdoos wordt ook wel een speedbox genoemd omdat deze bij het uitvouwen aan de onderkant automatisch sluit. Deze dozen zijn tot wel drie keer sneller in elkaar te zetten dan gewone vouwdozen. Net als met een werptent staat de doos in een handomdraai klaar voor je. Als je veel bestellingen verstuurt kan je dat een flinke besparing opleveren in arbeidskosten. Aan de bovenkant kun je de doos afsluiten met tape. Er zijn ook modellen met een plakstrip of een teerstrip.

Brievenbusdozen

Brievenbusdozen zijn dozen die klein en stevig zijn en gewoon door de brievenbus passen. Dat maakt de bezorging een stuk eenvoudiger omdat je klant dan niet thuis hoeft te zijn voor de bezorging. Daarnaast bespaar je op verzendkosten omdat ze weinig wegen. Meestal zijn ze ook nog milieuvriendelijk omdat ze gemaakt worden van duurzaam golfkarton. Je kunt ze bestellen met een klepsluiting of met een sluiting die zelfklevend is. Deze dozen zijn geschikt voor kleine verzendingen. Ze zijn ook verkrijgbaar in autolock versie en hebben dan uiteraard ook de genoemde voordelen. Verpakkingsmateriaal kopen? Bij VIV kun je terecht voor alle soort dozen en meer.

Flesverzenddozen

Als je flessen wilt verzenden heb je te maken met veel gewicht en met de breekbaarheid van de fles. Je kunt de flessen niet zomaar in een doos bij elkaar zetten, want dan gaan de flessen tijdens het vervoer tegen elkaar stoten en kapot. Deze dozen worden altijd geleverd met harmonica-interieur om elke fles afzonderlijk te beschermen. Ze worden gemaakt van dubbel golfkarton dat extra stevig is en tegen een stootje kan. Je kunt ze bestellen voor 1 fles tot wel 12 flessen. Veel meer wil je er ook niet verpakken, want dan is de doos bijna niet meer te tillen.