Wat zijn trilplaten en hoe worden ze gebruikt?

2 min gelezen

Wil je je straatwerk prefect en met een egale afwerking hebben, dan kan je niet zonder een trilplaat. Zeker als je een dichtere pakking van diverse mengsels wilt hebben, bijvoorbeeld om het zand voor het bestraten dichter te maken.

Je kan door een trilplaat te gebruiken snel een groot oppervlak aantrillen. Daarnaast is een trilplaat ook een uitstekend hulpmiddel als je pas gelegde bestrating wilt egaliseren en aftrillen. Trilplaten nodig? Je vindt ze bij Wilda.

Trilplaten zijn ideale machines waarmee je eenvoudig kunt voorkomen dat je straatwerk na het aanleggen wegzakt. Er is niets zo vervelend als een terras wat net nadat het is aangelegd begint te verzakken.

Wil je dit voorkomen, dan maak je gebruik van trilplaten. Eerst tril je het zand waar de bestrating moet komen heel goed aan. Zodra dit gedaan is kan je de bestrating leggen. Veeg nu zand tussen de voegen en ga er nog een keer goed met de trilplaat overheen.

Diverse soorten trilplaten

Trilplaten zijn verkrijgbaar met benzine en dieselmotoren. In de toekomst zullen trilplaten met dieselmotoren waarschijnlijk worden verboden. Zowel trilplaten met benzine als met dieselmotoren zorgen ervoor dat het trilmechanisme van de trilplaten wordt aangedreven.

Dit trilmechanisme wordt aangedreven door een aandrijfriem. Deze verbindt de motor met het trilmechanisme. Door gebruik te maken van trilplaten is het mogelijk om de ondergrond goed aan te trillen.

Hierdoor ontstaat een dichtere pakking van diverse mengsels. Hierdoor zal de grond harder worden en is er veel minder kans dat deze na verloop van tijd zal gaan verzakken. Het is wel aan te raden om tijdens het gebruik van trilplaten gehoorbescherming te dragen.

Trilplaat kopen

Bij Wilda.nl kan je snel en eenvoudig een trilplaat kopen. Er zijn diverse soorten trilplaten uit voorraad leverbaar. Voordat je een trilplaat aanschaft is het verstandig om eerst een paar vragen te stellen.

Ten eerste is het belangrijk om te weten voor wat voor soort klus de trilplaat gebruikt gaat worden. Hoe zwaarder het werk is wat met trilplaten gedaan moet worden, hoe groter de slagkracht van de trilplaten dient te zijn.

Ook de afmetingen van de grondplaat zijn belangrijk. Hoe groter deze grondplaat is hoe meer oppervlakte je er binnen een bepaalde tijd mee kunt trillen. Daarnaast is ook de slagkracht van de trilplaten belangrijk.

De slagkracht is de kracht die door het trilmechanisme wordt voortgebracht. Deze is afhankelijk van trilfrequentie, het gewicht van de trilplaat en de massa van de onder balans gewichten. Daarnaast is ook de snelheid van de trilmachine belangrijk.

Stel dat een trilplaat een slagkracht heeft van 3050 kg, dan houdt dit in dat er tijdens het werken met de trilplaat een kracht op de ondergrond wordt uitgeoefend van 3050 kg. De slagkracht van trilplaten wordt uitgedrukt met kN, kilo Newton.

Nog een puntje om op te letten als je een trilplaat wilt kopen is het oppervlakte van de trilplaat. Hoe groter deze is, hoe meer oppervlakte je er in een bepaalde tijd mee kunt bewerken.