Wat is duurzaamheidsrapportage?

2 min gelezen

Duurzaamheidsrapportage – Wat is het?

Een duurzaamheidsrapportage is een manier van een bedrijf om te communiceren over hun inzet en de invloed die ze maken op het gebied van duurzaamheid en milieukwesties. Op deze manier kun je als bedrijf transparant zijn over de risico’s die je loopt en de kansen die je krijgt. Daarbij kunnen belanghebbenden inzicht krijgen in prestaties die verder gaan dan winstcijfers.

Steeds meer duurzaamheid

Om voor een duurzame wereld en economie te zorgen, is het belangrijk dat er vertrouwen wordt opgebouwd en in stand wordt gehouden. Hierdoor zijn er steeds meer bedrijven die financiële beslissingen maken die gebaseerd zijn op diverse duurzaamheidsthema’s. Duurzaamheid is namelijk een steeds belangrijker wordende pijler voor consumenten. Niet voor niets kiezen mensen sneller en vaker voor bedrijven die zich zichtbaar en actief bezig houden met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het opstellen van een duurzaamheidsrapportage kan hier uitstekend bij helpen.

Nieuwe normen

Doordat veel bedrijven zich wereldwijd steeds meer verduurzamen, zijn er bepaalde normen ontstaan waar veel duurzaamheidsverslagen aan dienen te voldoen. Hierdoor zijn belanghebbenden steeds beter in de gelegenheid om de daadwerkelijke duurzaamheid van een bedrijf te beoordelen. Een bekende norm is het Global Reporting Initiative. Dit is verwant aan verschillende vormen van niet-financiële verslaggeving zoals verslaglegging over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en triple-bottom line-verslaglegging.

Belanghebbenden

Belanghebbenden hebben een essentiële rol in het vaststellen van niet-financiële risico’s van bedrijven. Met een duurzaamheidsrapportage zorg je als bedrijf voor transparantie. Je betrekt namelijk verschillende stakeholders bij je besluitvorming en de gevolgen van die besluiten. Hierdoor zorg je niet alleen voor vertrouwen, je zorgt er ook voor dat je scherp bent in je eigen besluitvorming als ondernemer.

Meer informatie over duurzaamheid

Wil je meer informatie over duurzaamheid, hoe het je bedrijf kan helpen en wat de laatste trends zijn op ondernemersgebied? Houd dan vooral ons blog goed in de gaten voor het laatste nieuws.