Waarvoor gebruik je een haakse slijper?

2 min gelezen

Als je van plan bent om te gaan verbouwen en graag je handen uit de mouwen steekt. Dan is er een kans dat je ook een haakse slijper met slijpschijf nodig zal hebben. Maar wat kan je nou allemaal met een haakse slijper? Waar heb je deze voor nodig? Hoe kies je de juiste haakse slijper? En hoe ga je veilig om met een haakse slijper? In dit artikel worden deze vragen voor u beantwoord.

De haakse slijper uitgelegd

Een haakse slijper doet hetzelfde met metaal als dat een cirkelzaag met een stuk hout doet. Met een haakse slijper is het mogelijk om steen en metaal door te slijpen, ook is het mogelijk om metaal af te bramen, metaal te ontroesten en metaal te borstelen en polijsten. Het product wordt vaak gebruikt bij ruwere en lastigere klusjes. Het is ook nog belangrijk om de juiste haakse slijper en bijpassende slijpschijf te kiezen, dit verschilt namelijk ook per klus welke het best geschikt is. Vooral de verschillende slijpschijven horen bij bepaalde type klussen, in de volgende alinea worden de verschillende soorten slijpschijven verder toegelicht.

Kies de juiste slijpschijf

Zoals gezegd, heb je verschillende soorten slijpschijven voor verschillende type klusjes. De eerste soort slijpschijf is de doorslijpschijf, deze schijf wordt vooral gebruikt om metalen buizen, metalen balken en metalen platen door te slijpen. Als tweede schijf heb je de afbraamschijf, deze slijpschijf wordt gebruikt om metalen bramen weg te werken. De derde soort schijf is de diamantschijf, deze schijf wordt vooral voor zachte steensoorten en/of tegels gebruikt. De vierde slijpschijf is de lamellenschijf, deze wordt alleen gebruikt om te polijsten. Er bestaat ook nog een komstaalborstel, deze is borstel bedoeld om het metaal te reinigen. En de laatste soort schijf die bestaat, is de schijfborstel. De schijfborstel wordt gebruikt om na het verven van een ondergrond, de overige resten weg te schuren.