Veiligheidstrainingen voor het personeel

2 min gelezen

Natuurlijk hoop je dat je ze nooit nodig hebt, maar veiligheidstrainingen zijn een hele goede manier om je personeel te beschermen tegen ongelukken, maar ook een manier om je personeel gemotiveerd te houden. Bovendien kan je er zo zorg voor dragen dat het personeel en de werkgever gerustgesteld zijn en voorbereid op eventuele ongelukjes. De meest bekende veiligheidstrainingen zijn Eerste Hulp Bij Ongelukken (EHBO) en Bedrijfshulpverlening BHV (BHV) en sommige beroepen, zoals badmeester en in de zorg ben je verplicht deze volledig up to date te houden.

 

De EHBO cursus

Het is niet overal verplicht om EHBO getraind personeel te hebben, maar dit wordt bepaald in de risico inventarisatie en evaluatie. Hier wordt gekeken naar de kans die er is op een ongeval en is deze meer dan gemiddeld, dan worden EHBO cursussen wettelijk verplicht. Wat veel kantoren doen is een percentage van het personeel trainen en deze zo indelen dat er altijd een getraind iemand aanwezig is.De training zelf houdt vooral in dat iemand wordt bijgestaan tot het probleem verholpen is of tot de ambulance komt. Dit zijn dingen als verbanden leggen, flauwtes en beroertes herkennen en de stabiele zijligging toepassen. Ook leer je hoe je moet reanimeren en de defibrillator moet gebruiken. Iemand met een geldige EHBO training op de werkvloer kan dus letterlijk mensenlevens redden.

 

De BHV cursus

De cursus bedrijfshulpverlening richt zich op het veilig evacueren van een gebouw. Je moet hierbij denken aan brand bestrijden, alarmeren en ontruimen. Dit zijn situaties die in goede banden geleid moeten worden en waar snelheid en goede organisatie centraal staan. Met BHV getraind personeel op de werkvloer kan je deze situaties sneller herkennen, op de juiste manier alarm slaan, juist behandelen en het gebouw evacueren. Voor een veilige werkplek met een goede business continuïteit, zijn deze cursussen essentieel.