Het wat en waarom van een opleiding effectief leiderschap

3 min gelezen

Leidinggevers: binnen elk bedrijf zijn er vaak diverse types aan het werk. De taken van een leidinggevende variëren, maar beperken zich niet tot motiveren, beïnvloeden en aansturen – om er maar een paar te noemen. Wanneer iemand zich na hard werken heeft omhoog gewerkt tot leidinggevende, kan het lijken alsof de top bereikt is. De waarheid is echter dat leiderschap een vaardigheid is die niet iedereen bezit, en waaraan constant gesleuteld moet worden. Een opleiding effectief leiderschap kan hierin van essentieel belang zijn. Maar wat houdt effectief leidinggeven precies in? En hoe kan je het leren?

Effectief leiderschap

Wanneer je effectief leiding geeft, worden de processen idealiter zo kort maar goed mogelijk uitgevoerd. De stijl van leidinggeven is fluïde: deze wordt constant aangepast op de situatie. De werknemers weten waar ze aan toe zijn, zodat zij op alle onverwachte aanpassingen kunnen inspelen. Dit ideaalbeeld is echter het eindresultaat. Wat veel mensen namelijk vergeten, is dat onder dit leidinggeven een onzichtbare ijsberg van opgedane vaardigheden, waardes en geloven schuilgaat. Tijdens het volgen van een opleiding effectief leidinggeven wordt dit extra benadrukt. Een goede leidinggevende kan namelijk in alle situaties het beste uit zichzelf en uit zijn of haar werknemers halen. Maar hoe kan hij of zij dat doen als de fundering niet goed is gelegd?

Wanneer ben je klaar om effectief leiding te geven?

Niet iedereen is namelijk even geschikt voor een leidinggevende functie. We vergeten dat het gedrag van de leidinggevende een grote invloed heeft op de cultuur binnen de afdeling of het bedrijf. Deze cultuurbeïnvloeding sijpelt door in de werkprocessen. Werknemers die zich niet gehoord voelen zullen hun werk namelijk minder goed tot behoren uitvoeren. Een opleiding effectief leiderschap kan de basis leggen voor een goede communicatie tussen jou en de werknemers. Deze is essentieel en zal op termijn resulteren in betere resultaten. Je werknemers blij, jij blij! 

Het is overigens belangrijk jezelf te kunnen spiegelen als je erover nadenkt een opleiding effectief leiderschap te gaan volgen. Je gaat jezelf namelijk hoogstwaarschijnlijk tegenkomen. Dat is niet erg, maar kan voor sommigen confronterend zijn. Als jij kan zien waar jouw verbeterpunten liggen, zul je op termijn ook een betere leidinggevende kunnen zijn!

Wat bereik ik met een opleiding effectief leiderschap?

Aan die verbeterpunten kan je actief gaan werken tijdens je opleiding effectief leiderschap. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een keiharde leidinggevende bent, die enorm doortastend is en altijd krijgt wat hij of zij wilt. Dat is super, maar misschien valt er dan nog iets te halen in je luistervaardigheid. Een open houding tegenover je werknemers laat hun zich meer welkom voelen en op termijn hun processen verbeteren. Of misschien heb je juist wel moeite met knopen doorhakken. Dan zou een opleiding effectief leiderschap je kunnen helpen objectiever naar vraagstukken te laten kijken. 

Conclusie

Hoe je ook in een opleiding effectief leiderschap stapt, je inzicht zal er altijd door verrijkt worden. De sleutel tot effectief leidinggeven is namelijk zelfreflectie. En wat is nu een betere manier je reflecterende vaardigheden te verbeteren dan een opleiding te volgen?

Klik hier om naar onze website te gaan.