Het maken van werkroosters

2 min gelezen
roosters-maken

Een van de taken van leidinggevenden of managers is het maken van de werkroosters. Dit kan veel tijd en moeite kosten. Er zijn verschillende methodes om werkroosters te maken. Het kan op de oude manier, namelijk de roosters helemaal zelf maken als manager of leidinggevende. Wat ook een optie is, is het toepassen van workforce management. Workforce management houdt in dat er in het rooster rekening wordt gehouden met de capaciteitsvraag. Zo zijn er dus nooit teveel medewerkers op de werkvloer aanwezig. Dit is handig, want het scheelt tijd en geld om geen onnodige mensen op de werkvloer te hebben. Er wordt ook gekeken naar welke vaardigheden er nodig zijn op een dag.

Andere rooster mogelijkheden

Wat ook goed kan werken is zelfroosteren. Dit houdt in dat werknemers zelf hun bijdrage aan het rooster leveren door aan te geven wanneer zij beschikbaar zijn en zouden willen werken. Zo hoeft de roostermaker alleen nog de beschikbaarheid naast elkaar te houden en de tijden te vergeven. Het gevaar van deze methode zou kunnen zijn dat er op dagen die niet goed uitkomen, zoals zaterdag, weinig beschikbaarheid wordt doorgegeven. Dat neemt niet weg dat deze roostermethode enorm veel tijd scheelt. Er zou ook aangegeven kunnen worden dat de beschikbaarheid richtlijnen zijn. Als er dan toch mensen op andere momenten ingeroosterd moeten worden is dat niet erg.

De technologische bijdrage

Tegenwoordig is er steeds ook steeds meer hulp vanuit de technologie om roosters te maken. Automatische computerprogramma’s kunnen aan de hand van eerdere gebeurtenissen op de werkvloer bepalen hoeveel mensen er nodig zijn. Ook vaardigheden worden hierin meegeteld. Dit heet data analyse. Het nadeel aan deze manier is de investering die erin gedaan moet worden, maar daarna kan deze manier zeker veel geld en tijd besparen. Ook zal er steeds meer getechnologiseerd worden, dus het is een vroege investering in de toekomst.