Ganzenveer was voorloper van onze vulpen

2 min gelezen

Alles heeft zo zijn geschiedenis, al sta je er niet vaak bij stil. We nemen een pen ter hand en schrijven wat we nodig vinden. Met een fijne balpen of een mooie mont blanc vulpen hebben we een chique en comfortabel schrijfinstrument in handen. Met zijn voorganger was het comfort ver te zoeken. De ganzenveer is de voorloper van onze vulpen en stamt al uit de oudheid, toen lezen en schrijven een vaardigheid was voor een select groepje mensen. Hij verdrong de rietpen en bamboe die tot 200 voor Christus gebruikelijk waren. Het zou nog eeuwen duren voordat iedereen de vaardigheid van schrijven aangeleerd zou krijgen. Tot dan was het voorbehouden aan de elite. 

Onze pen is comfortabeler

De punt die de ganzenveer punt kreeg lijkt wel op de vorm van de punt van de moderne cross vulpen. Het schrijven ermee was een kunst op zich. De penpunt van een veer werd er met een scherp mesje aangesneden. De ganzenveer, of andere vogelveren, moet in een inktpot worden gedoopt en daarmee konden dan slechts enkele woorden achter elkaar worden geschreven. De inktdruppels gaven nogal eens vlekken en knoeiwerk. Door de komst van de metalen pen werd dit probleem grotendeels verholpen. Zo verdween langzamerhand de ganzenveer als schrijfgerei uit beeld. In de wereld van kalligrafie is de ganzenveer nog steeds populair en volgens kenners te verkiezen boven de hedendaagse vulpen. 

Vulpen voor goed handschrift

De standaard balpen zoals we die nu kennen was jarenlang een geliefd schrijfgerei. Een korte periode kregen basisschoolleerlingen hun schrijfonderwijs met dit materiaal. Voortschrijdend inzicht heeft de vulpen weer in de scholen gebracht. Met een vulpen die de juiste penvoering en druk op het papier vraagt, leren kinderen beter schrijven. Met de juiste parker vulling is ook het vlekken en knoeien voor de meesten verleden tijd. Je handschrift wordt er beter van.