Freelance opdrachten nodig?

3 min gelezen

Niet bij alle werk past een functie in loondienst. In de almaar snellere wereld zijn bedrijven naarstig op zoek naar de ontbrekende schakels in hun workflow. Die schakels worden vertaald in opdrachten en zijn minder geschikt voor vast werk. Organisaties huren dan ook tijdelijk mensen in die gespecialiseerd zijn in juist dat schakeltje dat nodig is. Er is vaak een budget voor een bepaalde termijn en wie kan beter aangetrokken worden dan een professional die graag freelance opdrachten aanpakt? 

Opties voor de freelancer

Wie droomt er niet van het werk het werk te laten en voor jezelf te beginnen? Velen hebben die droom al waargemaakt en zijn langs de Kamer van Koophandel gegaan om zich daarna te presenteren als freelancer. Dat kan trouwens met en zonder btw-nummer. Als freelancer zoek je natuurlijk naar klussen want voor niets gaat alleen de zon op. Projectmatig werk vind je op diverse platforms, vaak online. Websites waar je een keur van specifieke projectopdrachten vindt, zijn er genoeg. Indeed is een hele grote. Die presenteert inderdaad voornamelijk vast werk maar ook genoeg freelance of interim-werk. Een andere site naar interessante opdracht vermeldingen is Between.

Afgebakende freelance opdrachten in de ICT

Als zelfstandig professional heb je natuurlijk je eigen specialiteiten en niches. Het loont dan ook om sites te vinden waarin jouw kennis en ervaring juist wordt gezocht. Bijvoorbeeld als ICT-deskundige. Ben jij een ICT-professional, dan vind je voor je branche relevante sites zoals bijvoorbeeld Jobcatcher. Hier worden kortdurende opdrachten aangeboden. Interessant werk in HR, ICT, interim management of engineering komt vaak aan de orde bij Jobcatcher.

Aansluiting bij de overheid

Veel freelancers vinden iets van hun gading bij grote organisaties. En de overheid is feitelijk een erg grote organisatiestructuur die heel veel zaken projectmatig uitbesteedt. Alleen kom jij als freelancer daar helaas niet zomaar binnen. Want de overheid sluit geregeld overeenkomsten af bij partijen die verantwoordelijk zijn voor de inhuur van freelancers die bij de overheid worden ingezet. Mocht je dus freelance opdrachten willen doen voor de overheid, dan kun je het beste zo’n tussenpartij contacteren. Between is bijvoorbeeld zo’n partij. Between is een interessante koppeling naar tijdelijk werk bij zowel publieke als ook private instellingen. Zo krijg je als data analist, netwerkbeheerder of scrum master de kans projectmatig ingezet te worden voor de overheid.

Op weg naar freelance opdrachten

Als ICT’er kun je kiezen uit een keur van leuke freelance opdrachten. De vraag naar ICT-specialisten overstijgt nog altijd het aanbod. Omdat vast personeel veelal niet de oplossing biedt, zoeken organisaties en bedrijven naarstig naar talent dat projectmatig aan de slag wil gaan. Die biedt kansen voor de zzp’er die flexibel kan worden ingepast in de organisatie; en dat alleen voor de duur van bijvoorbeeld een paar maanden. Zo kun je als freelancer dan ook vaak snel aan de slag als data analist, project manager, functioneel beheerder of full stack developer. Een freelance opdracht is snel gevonden. Koppel je kennis en ervaring aan een project en ga als java ontwikkelaar bezig of als Citrix specialist. Of doe je ding als een IT architect of informatie analist.