Waarom het slim is open sollicitaties te doen
2 min gelezenVeel mensen reageren slechts op vacatures, wat helemaal niet verkeerd is. Maar hiermee bereikt u maar een klein gedeelte van de beschikbare posities. Wist u dat wel 20% van de banen ter wereld vergeven zijn aan de hand van een open sollicitatie? Dat zijn er een flink aantal banen! Daarnaast wordt er vele malen meer gereageerd op vacatures, dus uw concurrentie is ook een stuk groter. De kans dat u daardoor gekozen wordt om de vacature te vervullen is daarom kleiner dan als u een open sollicitatie verstuurt. Ook al voldoet u aan alle eisen!
Om uw kansen op een baan nog groter te maken geven wij u een paar tips mee. Zo bent u straks volledig voorbereid. Een open sollicitatie versturen geeft al blijk van een ondernemend karakter en u toont een duidelijke interesse. Maar met enkele foefjes kunt u een écht sterke indruk maken.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Nog voordat u de sollicitatiebrief op de post doet, is het verstandig eerst te bellen. Hiermee prent u uw naam in bij het bedrijf. Als zij later uw brief ontvangen, herkennen ze uw naam. Ook toont u hiermee initiatief, wat een goede eigenschap is.
Verdiep u in het bedrijf waar u gaat solliciteren. Met voorkennis maakt u indruk, en geeft u aan echt interesse te hebben en het bedrijf. Een goed geïnformeerde sollicitant zal altijd meer indruk maken dan iemand die geen flauw benul heeft.
Een brief met een sterke inhoud
Geef in uw open sollicitatie aan welke functie u binnen het bedrijf zou willen vervullen. Informeer ook direct naar eventuele andere beschikbare functies. Hiermee toont u wilskracht en doorzettingsvermogen.
Verwijs terug naar uw eerdere telefoongesprek, en noem hierbij het liefst de naam van de persoon waarmee u gesproken heeft. Zo voorkomt u dat de brief gelezen wordt door iemand die niet weet dat u gebeld heeft. Schrijf daarom ook altijd de naam op van degene aan de andere kant van de lijn!
Benoem naast uw sterke punten, ook uw zwaktes. Vaak staan sollicitatiebrieven zo vol met pluspunten dat het haast een lofzang lijkt. Maar het kunnen herkennen en accepteren van uw zwakke punten is juist een kracht. Het toont zelfkennis en het komt eerlijk over. Geef ook aan dat u hier graag wat aan wilt doen.